wasbeer

observeer een Noord-Amerikaanse wasbeerschaal een boom om eieren van een havik te plunderen nest

een Noord-Amerikaanse wasbeer (Procyon lotor) die uit een holle stam komt en in een boom klimt om het nest van een havik (Buteo jamaicensis) te plunderen.Encyclopædia Britannica, Inc.,Zie alle video ‘ s voor dit artikel

wasbeer, (genus Procyon), ook wel ringstaart genoemd, een van de zeven soorten nachtzoogdieren gekenmerkt door bossige geringde staarten. De meest voorkomende en bekende is de Noord-Amerikaanse wasbeer (Procyon lotor), die varieert van Noord-Canada en het grootste deel van de Verenigde Staten zuidwaarts naar Zuid-Amerika. Het heeft een opvallend zwart “masker” over de ogen, en de staart is geringd met 5 tot 10 zwarte banden.

Topvragen

Wat is een wasbeer?,

een wasbeer is een van de zeven soorten nachtzoogdieren die gekarakteriseerd worden door bossige geringde staarten. De meest voorkomende en bekende is de Noord-Amerikaanse wasbeer (Procyon lotor), die varieert van Noord-Canada en het grootste deel van de Verenigde Staten zuidwaarts naar Zuid-Amerika. Het heeft een zwart “masker” over de ogen, en zijn staart is geringd met 5 tot 10 zwarte banden.

wat eten wasberen?,

hoewel ze als carnivoor zijn ingedeeld, zijn wasberen omnivoor en voeden ze zich met rivierkreeft en andere geleedpotigen, knaagdieren, kikkers en fruit en ander plantaardig materiaal, waaronder gewassen. Wasberen worden ten onrechte verondersteld om hun voedsel te “wassen” voordat ze het eten als er water beschikbaar is. Deze misvatting komt voort uit hun gewoonte van het zoeken naar voedsel in of in de buurt van water en vervolgens manipuleren van het tijdens het eten.

hoe zien wasbeersporen eruit?

Wasbeersporen vertonen twee voorpoten, elk met vijf lange taps toelopende geklauwde tenen die grotendeels op een menselijke hand lijken., De twee achterpoten zijn dikker en langer, ook met elk vijf geklauwde tenen.

hoe worden wasbeerbaby ‘ s genoemd?

Wasbeerbaby ‘ s kunnen kits of welpen worden genoemd. Eenjarige nesten bevatten een tot zes (meestal drie of vier) jongen, geboren in het late voorjaar na een draagtijd van 60-73 dagen.

hoe gedragen wasberen zich in steden versus in het wild?vooral in steden passen wasberen zich zeer goed aan de menselijke aanwezigheid aan; ze verblijven in gebouwen en gedijen op een dieet van huisvuil, huisdiervoedsel en andere voor hen beschikbare voorwerpen., In het wild leven wasberen in een grote verscheidenheid aan bos-en graslandhabitats. Ze worden meestal gevonden in de nabijheid van water.

een stout dier met korte poten, een puntige snuit en kleine rechtopstaande oren, de Noord-Amerikaanse wasbeer is 75 tot 90 cm lang, inclusief de staart van 25 cm. Gewicht is meestal ongeveer 10 kg (22 pond) of minder, hoewel grote mannetjes kunnen groeien tot meer dan 20 kg. Degenen die in de noordelijke regio ‘ s wonen zijn groter dan hun zuidelijke tegenhangers., De vacht van de Noord-Amerikaanse wasbeer is ruig en grof, en zijn kleur is ijzergrijs tot zwartachtig met bruine boventonen. Zuidelijke wasberen zijn meestal meer zilver, met Noordelijke “wasberen” neigt naar blond of bruin.

Noord-Amerikaanse wasbeer (Procyon lotor).,

Leonard Lee Rue III

Watch a North American raccoon sift for aquatic prey using its sense of touch in a shallow pond

A North American raccoon (Procyon lotor) searching for food along the edge of a pond.

Encyclopædia Britannica, Inc.See all videos for this article

Like all raccoons, the North American raccoon is an intelligent and inquisitive animal., De haarloze voorpoten zijn zeer behendig en lijken op slanke menselijke handen, de achterpoten zijn dikker en langer. Hoewel geclassificeerd als een carnivoor, is de wasbeer omnivoor en voedt zich met rivierkreeft en andere geleedpotigen, knaagdieren, kikkers en fruit en ander plantaardig materiaal, waaronder gewassen. Wasberen worden ten onrechte verondersteld om hun voedsel te “wassen” voordat ze het eten als er water beschikbaar is. Deze misvatting komt voort uit hun gewoonte van het zoeken naar voedsel in of in de buurt van water en vervolgens manipuleren van het tijdens het eten.,

wasberen passen zich zeer goed aan de menselijke aanwezigheid aan, zelfs in steden, waar ze in gebouwen verblijven en gedijen op een dieet van afval, huisdierenvoer en andere voor hen beschikbare voorwerpen. Aangezien de beschikbaarheid van voedsel de belangrijkste factor is die van invloed is op de overvloed aan wasberen, zijn de grootste bevolkingsdichtheid vaak te vinden in grote steden. In de wilde wasberen leven in een grote verscheidenheid aan bos-en graslandhabitats. Meestal gevonden in de nabijheid van water, ze zijn ook bedreven zwemmers. Ze klimmen gemakkelijk en meestal hol in rivieroevers, holle bomen of logs, of verlaten bever lodges.,

krijg een Britannica Premium abonnement en krijg toegang tot exclusieve content.

wasberen overwinnen voedseltekorten in de winter door slapend te worden. Deze periode kan duren van een paar dagen, als reactie op incidentele Zuidelijke koude periodes, tot vier tot zes maanden op noordelijke breedtegraden. Noordelijke wasberen zijn in staat om dit te doen door het accumuleren van grote hoeveelheden lichaamsvet tijdens de late zomer en herfst. De meeste zullen hun lentegewicht verdubbelen om zichzelf te voorzien van voldoende energie om de winter door te slapen.,

in het vroege voorjaar paren mannetjes met meer dan één vrouwtje. Eenjarige nesten bevatten een tot zes (meestal drie of vier) jongen, geboren in het late voorjaar na een draagtijd van 60-73 dagen. Het vrouwtje heeft een grote interesse in haar jongen en zorgt voor hen voor ongeveer een jaar, hoewel de jongen beginnen te jagen voedsel en worden gespeend op ongeveer twee maanden. In gevangenschap kunnen wasberen tot 20 jaar leven, maar weinigen overleven verder dan 5 in het wild. Hun grote omvang en krachtige verdediging stellen hen soms in staat om roofdieren zoals bobcats, coyotes en bergleeuwen af te weren., De meeste sterfgevallen, echter, worden veroorzaakt door mensen en ziekte, met name hondenziekte, parvovirus, en hondsdolheid. Hondsdolheid is vooral belangrijk in het oosten van de Verenigde Staten, waar wasberen overtroffen skunks in 1997 als de meest voorkomende vector van de ziekte. In Canada is aas met vaccin gedropt in een poging om de verspreiding van hondsdolheid te stoppen.

vanwege zijn voorliefde voor eieren, nestjongen, maïs, meloenen en afval, is de wasbeer in sommige gebieden onwelkom. Het wordt nog steeds bejaagd (vaak met honden) en gevangen voor zijn vacht en vlees., De Noord-Amerikaanse wasbeer speelde een belangrijke rol in de Noord-Amerikaanse bontindustrie tijdens de 19e eeuw. In de eerste decennia van de 20e eeuw waren wasbeerjassen de rigueur voor de sportieve set. Als gevolg van de waarde van het bont werden wasberen geïntroduceerd in Frankrijk, Nederland, Duitsland en Rusland, waar ze een overlast zijn geworden. In het laatste deel van de 20e eeuw breidden wasberen hun verspreidingsgebied noordwaarts uit in Canada, waarschijnlijk vanwege de omzetting van bos in landbouwgrond., Warmere temperaturen en minder strenge winters zouden wasberen in staat stellen hun bereik nog verder uit te breiden.de krabetende wasbeer (P. cancrivorus) komt voor in Zuid-Amerika tot Noord-Argentinië. Hij lijkt op de Noord-Amerikaanse wasbeer, maar heeft een kortere, grovere vacht. De andere leden van het geslacht Procyon zijn niet bekend. De meeste zijn tropisch en waarschijnlijk zeldzaam. Het zijn de Barbados wasbeer (P. gloveralleni), de Tres Marías wasbeer (P. insularis), de Bahaman wasbeer (P. maynardi), De Guadeloupe wasbeer (P. minor) en de Cozumel wasbeer (P. pygmaeus)., Wasberen behoren tot de familie Procyonidae, samen met de olingos, de cacomistle en de kinkajou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *