Binturong/the Animal Facts (Polski)

zachowanie

binturong wspina się na drzewa i skacze z gałęzi na gałąź, używając ogona i pazurów, aby trzymać się, gdy szuka pożywienia. Są to głównie nocne stworzenia, które śpią w gałęziach drzew w ciągu dnia i szukają pożywienia w nocy.

zaznaczają swoje terytorium za pomocą zapachu, aby komunikować się z innymi binturongami, że jest to ich terytorium., Binturong ma unikalny zapach, który pachnie jak gotowane maślane popcorn, zapach pochodzi z gruczołu olejowego pod ogonem, który wystawia zapach, gdy przeciągają swój ogon przez gałęzie drzew. Zapach komunikuje się z innymi binturongami, które mogą szukać partnera lub jeśli są intruzem, aby opuścić terytorium.

wydają również wiele dźwięków, aby się ze sobą komunikować, wydadzą chichoczący dźwięk, jeśli będą szczęśliwi, a jeśli będą nieszczęśliwi, wydadzą wysoki dźwięk. Niektóre z innych dźwięków, które wydają, to syki, warczenia i chrząkania.,

binturong ma bardzo mało drapieżników. Dwa zwierzęta, które mogą na nich żerować, to dhole lub tygrys.

szybkie fakty

prawdziwe znaczenie nazwy binturongs nie jest znane, ponieważ język, z którego pochodzi jego nazwa, obecnie wymarł.

binturong ma wyjątkowy zapach, który pachnie jak popcorn z masłem.

są jednym z niewielu mięsożerców, którzy mają przedni ogon.,

są w stanie odwrócić kostki do tyłu, aby ich pazury mogły nadal chwytać drzewa, gdy wspinają się głową w dół.

Binturongi są również znane jako azjatyckie koty niedźwiedzie i malajskie koty cywet.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *