szop

Obserwuj skalę szopa północnoamerykańskiego drzewo do nalotu jaj z a Red-tailed hawk ' s Nest

północnoamerykański szop (Procyon lotor) wyłaniający się z pustej kłody i wspinający się na drzewo, aby zaatakować Gniazdo Jastrzębia czerwonoogonowego (buteo jamaicensis).

Encyclopædia Britannica, Inc.,Zobacz wszystkie filmy do tego artykułu

Szop Pracz (rodzaj Procyon), zwany także ringtail, jeden z siedmiu gatunków nocnych ssaków charakteryzujących się krzaczastymi pierścieniowatymi ogonami. Najbardziej rozpowszechniony i znany jest szop północnoamerykański (Procyon lotor), który rozciąga się od północnej Kanady i większości Stanów Zjednoczonych na południe do Ameryki Południowej. Ma czarną „maskę” na oczach, a ogon jest obrączkowany od 5 do 10 czarnych pasm.

najważniejsze pytania

Co to jest szop?,

szop jest jednym z siedmiu gatunków nocnych ssaków charakteryzujących się krzaczastymi pierścieniowatymi ogonami. Najbardziej rozpowszechniony i znany jest szop północnoamerykański (Procyon lotor), który rozciąga się od północnej Kanady i większości Stanów Zjednoczonych na południe do Ameryki Południowej. Ma czarną „maskę” na oczach, a jego ogon jest obrączkowany od 5 do 10 czarnych pasm.

co jedzą szopy?,

szopy, choć klasyfikowane jako mięsożerne, są wszystkożerne, żywią się rakami i innymi stawonogami, gryzoniami, żabami oraz owocami i inną materią roślinną, w tym uprawami. Uważa się, że szopy mylnie „myją” jedzenie przed jedzeniem, jeśli dostępna jest woda. To błędne przekonanie wynika z ich nawyku poszukiwania pożywienia w wodzie lub w jej pobliżu, a następnie manipulowania nim podczas jedzenia.

Jak wyglądają tory Szopowe?

Szopowe ślady pokazują dwie przednie stopy, każda z pięcioma długimi stożkowatymi pazurami, które w dużej mierze przypominają ludzką dłoń., Dwie tylne stopy są grubsze i dłuższe, również z pięcioma szponiastymi palcami na każdej.

Jak się nazywają dzieci szopów?

niemowlęta Szopowe można nazwać zestawami lub młodymi. Mioty roczne zawierają od jednego do sześciu (Zwykle trzech lub czterech) młodych, urodzonych późną wiosną po okresie ciąży trwającym 60-73 dni.

Jak zachowują się szopy w miastach kontra na wolności?

szczególnie w miastach szopy bardzo dobrze przystosowują się do ludzkiej obecności; chowają się w budynkach i rozwijają się na diecie ze śmieci, karmy dla zwierząt i innych dostępnych im przedmiotów., Na wolności szopy żyją w wielu różnych siedliskach leśnych i łąkowych. Najczęściej spotykane są w pobliżu wody.

szop północnoamerykański ma krótkie nogi, spiczastą kufę i małe wyprostowane uszy, długość od 75 do 90 cm (30 do 36 cali), w tym 25-cm (10-calowy) ogon. Masa ciała wynosi zwykle około 10 kg (22 funty) lub mniej, chociaż duże samce mogą wzrosnąć do ponad 20 kg. Te żyjące w regionach północnych są większe niż ich Południowe odpowiedniki., Futro szopa szopa północnoamerykańskiego jest kudłate i szorstkie, a jego kolor jest żelazo-szary do czarniawego z brązowymi odcieniami. Szopy południowe są zazwyczaj bardziej srebrne, a północne „szopy” zmierzają w kierunku blondu lub brązu.

szop północnoamerykański (Procyon lotor).,

Leonard Lee Rue III

Watch a North American raccoon sift for aquatic prey using its sense of touch in a shallow pond

A North American raccoon (Procyon lotor) searching for food along the edge of a pond.

Encyclopædia Britannica, Inc.See all videos for this article

Like all raccoons, the North American raccoon is an intelligent and inquisitive animal., Bezwłose przednie stopy są bardzo zręczne i przypominają smukłe ludzkie dłonie, tylne stopy są grubsze i dłuższe. Chociaż klasyfikowany jako mięsożerca, szop jest wszystkożerny, żywi się rakami i innymi stawonogami, gryzoniami, żabami oraz owocami i inną materią roślinną, w tym uprawami. Uważa się, że szopy mylnie „myją” jedzenie przed jedzeniem, jeśli dostępna jest woda. To błędne przekonanie wynika z ich nawyku poszukiwania pożywienia w wodzie lub w jej pobliżu, a następnie manipulowania nim podczas jedzenia.,

szopy doskonale przystosowują się do ludzkiej obecności, nawet w miastach, gdzie zagnieżdżają się w budynkach i rozwijają się na diecie ze śmieci, karmy dla zwierząt i innych dostępnych im przedmiotów. Ponieważ dostępność pożywienia jest głównym czynnikiem wpływającym na obfitość szopów, najwyższe zagęszczenie populacji często występuje w dużych miastach. W dzikich szopach żyją w wielu różnych siedliskach leśnych i trawiastych. Najczęściej spotykane w pobliżu wody, są również biegłymi pływakami. Wspinają się łatwo i zwykle zagrzebują w brzegach rzek, wydrążonych drzewach lub kłodach lub opuszczonych Bobrach.,

Pobierz abonament Britannica Premium i uzyskaj dostęp do ekskluzywnych treści. Zapisz się teraz

szopy pokonują zimowe niedobory żywności, stając się uśpionymi. Okres ten może trwać od kilku dni, w odpowiedzi na sporadyczne Południowe zimne czary, do czterech do sześciu miesięcy na północnych szerokościach geograficznych. Szopy północne są w stanie to zrobić, gromadząc duże ilości tkanki tłuszczowej późnym latem i jesienią. Większość podwoi swoją wiosenną masę ciała, aby zapewnić sobie wystarczającą ilość energii, aby spać przez zimę.,

wczesną wiosną samce łączą się w pary z więcej niż jedną samicą. Mioty roczne zawierają od jednego do sześciu (Zwykle trzech lub czterech) młodych, urodzonych późną wiosną po okresie ciąży trwającym 60-73 dni. Samica interesuje się swoimi młodymi i opiekuje się nimi przez około rok, mimo że młode zaczynają polować na pokarm i są odstawiane po około dwóch miesiącach. W niewoli szopy mogą żyć do 20 lat, ale nieliczne przetrwają powyżej 5 w stanie dzikim. Ich duże rozmiary i energiczna obrona czasami pozwalają im odeprzeć drapieżniki, takie jak bobcats, kojoty i lwy górskie., Większość zgonów, jednak, są spowodowane przez ludzi i choroby, zwłaszcza nosówki psów, parwowirus, i wścieklizna. Wścieklizna jest szczególnie istotna we wschodnich Stanach Zjednoczonych, gdzie szopy przewyższyły skunksy w 1997 roku jako najczęstszy wektor choroby. Przynęta ze szczepionką została zrzucona z powietrza w Kanadzie w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się wścieklizny.

ze względu na swoje zamiłowanie do jaj, piskląt, kukurydzy, melonów i śmieci, szop jest niemile widziany w niektórych obszarach. Jest nadal polowany (często z ogarami) i uwięziony dla swojego futra i mięsa., Szop północnoamerykański odegrał ważną rolę w północnoamerykańskim przemyśle futrzarskim w XIX wieku. W pierwszych dekadach XX wieku szopy Szopowe były de rigueur dla zestawu sportowego. W wyniku wartości futra szopy zostały wprowadzone do Francji, Holandii, Niemiec i Rosji, gdzie stały się uciążliwe. W drugiej połowie XX wieku szopy rozszerzyły swój zasięg na północ w Kanadzie, prawdopodobnie z powodu przekształcenia lasów w grunty rolne., Cieplejsze temperatury i mniej srogie zimy pozwoliłyby szopom jeszcze bardziej rozszerzyć swój zasięg.

szop krabojad (P. cancrivorus) zamieszkuje Amerykę Południową aż po północną Argentynę. Przypomina szop północnoamerykański, ale ma krótsze, grubsze futro. Pozostali przedstawiciele rodzaju Procyon nie są dobrze znani. Większość jest tropikalna i prawdopodobnie rzadka. Są to szop Barbados (P. gloveralleni), szop Tres Marías (P. insularis), szop bahamski (P. maynardi), szop Gwadelupski (P. minor) i szop Cozumel (P. pygmaeus)., Szopy należą do rodziny Procyonidae, wraz z olingos, kakomistle i kinkajou.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *